Jakull/Jaken

Jak är en oxe med långt hår som lever på högplatåerna i Mongoliet, Tibet och Ryssland. Den stora och kraftiga kroppen är täckt med tjockt hår med egenskaper som lämpar sig för de mest extrema klimatförhållanden. Det finns ungefär 600.000 djur som betar i bergs-, skog- och stäpplanskap. Yakull är därför en sällsynt och exklusiv vara.

Yak håller en kroppstemperatur på 35 grader i 35 graders kyla tack vare yak-ullens unika förmåga att hålla värme. De kan leva i de mest extrema klimatförhållanden och ullen är 10-15 procent varmare än merinoull.

Plagg av yakull har en unik förmåga att behålla kroppsvärmen och är nästan lika mjukt som kashmir. Ullen finns i mörkt brun, ljusare brun och grå färg. Den underbart vackra naturliga lystern i färgerna gör att den varken bleks eller färgas utan kan tillverkas helt ekologiskt.

Ullen lämpar sig såväl för eleganta modeplagg som för funktionskläder att användas för den som är utomhus under varierande klimatförhållanden vid jakt, skidåkning, golf och fiske. Det är vår förhoppning att yakullen skall ersätta konstfabrikat av typ ”fleece” i kläder för utomhusbruk.